Centre Cívic Cabanyal

2019 | Cabanyal - ValenciaCentre Cívic Cabanyal Canyamelar
Equipo | TeamManuel Cerdá + Isabel Sánchez + Josep Martí + Joaquin Asensi + CRUX arquitectos
Consultores | ConsultantsArquitecto técnico Francisco FabregatConsulting de Ingeniería ICADomótica e inteligencia ambiental Joan FonsArqueóloga Maria Jesús Maronda
-
PRIMER PREMIO CONCURSO PARA LA REDACCIÓN DEL PROYECTO DEL NUEVO CENTRO CÍVICO CULTURAL EN EL CABANYAL


La gent que originalment va poblar el Cabanyal va establir les seves barraques unes al costat d’altres mirant a la mar. Fileres contínues de barraques amb cobertes a dues aigües s’alineaven per definir el característic traçat urbà que avui coneixem. Cada habitant sumava al conjunt el seu espai de vida.
El nostre projecte busca reforçar i recordar, sense falsos mimetismes, aquell caràcter urbà de la trama edificatòria original, rellegida avui a través d’una mirada contemporània i compromesa amb una forma de sentir el barri.Perquè un barri només es pot llegir com a suma d’individus, generant col·lectius, creant relacions, sinergies i interrelacions entre persones de diferents extractes socials, sexes, edats, cultures i religions. I per aquest motiu cada persona aporta al col·lectiu la seva idiosincràsia personal.
Així, un Centre Cívic com el que ens ocupa, no es pot formar si no és a partir de la suma de molts components diferents. Ha de ser alguna cosa així com una casa de cases, com la casa comuna on tots i totes s’han de veure reflectits.Per això, l’estratègia formal i espacial del nostre projecte es basa en la unió de moltes cases particulars.
Aquestes accepten la forma arquetípica de la barraca valenciana i s’alineen segons la trama ja predefinida. Respectem les alineacions de la parcel·lació original i el projecte es descompon en mòduls funcionals que mostren aquest parcel·lari. Cadascuna de les barraques que conformen l’edifici albergarà un espai determinat. La suma d’elles serà el Centre Cívic.
L’edifici es conforma a través de 7 barraques paral·leles de les quals 2 seran espais semi-exteriors de gaudiment del centre, i generaran diverses possibilitats de funcionament independitzant parts del conjunt d’una manera senzilla i pràctica.
Aprofitant la disposició natural de les seves cobertes i la trama urbana nord-sud, els espais s’han de protegir del sol mitjançant les vessants orientats a sud, mentre que s’obriran de manera generosa a nord per rebre una agradable llum homogènia que permeta la seva lectura contínua com una gran nau amb coberta en dent de serra.

>


Las gentes que originalmente poblaron el Cabanyal establecieron sus barracas unas al lado de otras mirando al mar. Hileras continuas de barracas con cubiertas a dos aguas se alineaban para definir el característico trazado urbano que hoy conocemos. Cada habitante sumaba al conjunto su espacio de vida.
Nuestro proyecto busca reforzar y recordar, sin falsos mimetismos, aquél carácter urbano de la trama edificatoria original, releída hoy a través de una mirada contemporánea y comprometida con una forma de sentir el barrio. Porque un barrio sólo se puede leer como suma de individuos, generando colectivos, creando relaciones, sinergias e interrelaciones entre personas de diferentes extractos sociales, sexos, edades, culturas y religiones. Y por ese motivo cada persona aporta al colectivo su idiosincrasia personal.
Así, un Centro Cívico como el que nos ocupa, no se puede formar si no es a partir de la suma de muchos componentes diferentes. Debe ser algo así como una casa de casas, como la casa común donde todas y todos deben verse reflejados. Para ello, la estrategia formal y espacial de nuestro proyecto se basa en la unión de muchas casas particulares.
Estas casas aceptan la forma arquetípica de la barraca valenciana y se alinean según la trama ya predefinida. Respetamos la parcelación original y el proyecto se descompone en módulos funcionales que muestran este parcelario. Cada una de las barracas que conforman el edificio albergará un espacio determinado. La suma de todas genera el nuevo Centro Cívico.
El edificio se conforma a través de 7 barracas paralelas de las cuales 2 serán espacios semi-exteriores de disfrute del centro, y generarán diversas posibilidades de funcionamiento independizando partes del conjunto de una manera sencilla y práctica.
Aprovechando la disposición natural de sus cubiertas y la trama urbana norte-sur, los espacios se protegerán del sol mediante los faldones orientados a sur, mientras que se abrirán de manera generosa a norte para recibir una agradable luz homogénea que permita su lectura continua como una gran nave con cubierta en diente de sierra.